Zubni implant je veštački,titanijumski koren zuba koji je umetnut u viličnu kost kako bi nosio krunicu, most ili protezu. Implanti su idealan izbor za ljude dobrog opšteg zdravlja koji su izgubili jedan ili više zuba zbog parodontopatije, traume, karijesa ili nekog drugog razloga.
U odgovarajućim uslovima, kad je implant pravilno ugradjen i ako je higijena usta dobra, implantati mogu trajati celi život.

Nadoknada jednog zuba

Ako nedostaje jedan zub u zubnom nizu,jedan implant i krunica mogu da ga nadoknade. Koje su prednosti implantata u odnosu na most?Osim što izgledaju i funkcionišu kao prirodan zub, implant nadoknadjuje zub bez žrtvovanja susednih zuba.
Implant će pomoći u očuvanju kosti vilice (alveolarnog grebena) jer posle vadjenja zuba neminovno dolazi do gubitka kosti. Ako se ugradi implant on stimuliše kost i ne dolazi do gubitka kosti.

Kako se implant ugradjuje

Implant se strogo kontrolisanom procedurom ugradjuje u viličnu kost. To je bezbolan zahvat,koji se obavlja u lokalnoj anesteziji u kojem se implant, koji izgleda poput šrafa,uvija u kost.Implantat se prekriva desnima i ostavlja se od tri do šest meseci da zaraste.

Sledeći korak je zahvat kojim se otkriva implant i postavljanje nastavka na implant. Taj nastavak služi da drži krunicu. U nekim slučajevima implant odmah može da se optereti privremenom krunom.

Nadoknada više zuba

Ako nedostaje više zuba, mostovi na implantima mogu nadoknaditi te zube. Mostovi na implantima ne zavise od susednih zuba. Dakle, ne opterećuju susedne zube kao obični mostovi ili proteze. Obično dva implanta nose tri zuba.

Nadoknada svih zuba -potpuna bezubost

Ako je potrebno nadoknaditi sve zube, implanti, u tom slučaju, mogu nositi metalokeramički most ili protezu. Osim što im je cilj što sličniji izgled pravim zubima, mostovi na implantima i proteze poduprte implantima su ugodnije i stabilnije od normalnih proteza.eliminisana je nestabilnost i pomeranje koje smeta pri govoru i funkciji.

Jeste li vi kandidat za zubne implante?

Idealni kandidat za implante je osoba dobrog opšteg i oralnog zdravlja. Potrebna je dovoljna debljina kosti kako bi mogao da se ugradi implant, a najbolji kandidati imaju zdrave desni, bez parodontopatije.
Kontraindikacije za zubne implante su:
-Mladi pacijenti čiji rast vilice nije završen;
-Trudnice;
-Teški pušači;
-Osobe sa hroničnim bolestima (visok nekontrolisan krvni pritisak, dijabetes, bolesti krvi, bolesti imunog sistema);
-Bruksizam, noćno škripanje zubima, stvara jake sile koje smanjuju uspešnost implantata.

Potrebna je inicijalna procena koja uključuje pregled usne duplje i zuba i detaljnu anamnezu.
Potrebno je napraviti rentgenske snimke koji će omogućiti procenu količine kosti u području ugradnje implanta. Terapiju vodi obično tim stomatologa, oralni hirurg koji ugradjuje implante, stomatolog-protetičar koji izradjuje potrebnu nadogradnju na implante.

Ukoliko ste zainteresovani za nadoknadu izgubljenog zuba, dodjite na besplatne konsultacije u Stomatološku ordinaciju Kratohvil gde će vam naš stručni tim posle pregleda predočiti najbolji način za sanaciju vašeg problema.